top of page

Sådan gør vi

Det første vi gør

 

Vi starter allerførst med at undersøge, om vores hunde overhovedet egner sig til avl. Har de et godt og racetypisk temperament? Er de sunde, undersøgt og kendt fri for racerelaterede sygdomme? Lever de op til racestandarden for Bichon Havanais? 

Derefter ser vi på os som familie. Har vi tiden og overskuddet lige nu til at give alt, hvad vi har, mens hvalpene er her? Kan jeg (Camilla) tage ferie og hvor meget? Hvilken hjælp, opbakning og babysitting kan jeg få, når jeg er nødt til at runde kontoret nogle af ugerne?

Er resten af familien ok med at sige nej til ferier i udlandet, lange sejlture og flere gode fester ....

i hvert fald sammen med mor. Har vi økonomi til de mange udgifter, som godt opdræt koster. og til at tage de ekstra fridage, som vil komme?

Der er mange spørgsmål, vi må stille os, før vi overhovedet planlægger hvalpe. For hvor sjovt, det end er  så er det også hårdt arbejde.

Først derefter leder vi efter partnere,  der matcher vores egen hund godt, undersøger hans linjer, tager på besøg og lærer ham at kende, snakker med forskellige opdrætterkolleger, ombestemmer os måske, leder igen osv. 

Når vi så endelig er klar, så venter vi med længsel på løbetiden og derefter finde det rigtige parringstidspunkt, besøge dyrlæge, få taget blodprøve for at måle progesteronindhold i blodet og blive undersøgt for at finde det helt optimale parringstidspunkt.

Og endelig kan vi spændte tage af sted til den længe ventede hunderomance. Ikke alle hunde synes, det er en god ide, og nogle nægter sågar i starten. Der skal flirtes, leges, tjekkes ud  og det kan tage flere dage og en del besøg for at få helst mindst to gode parringer i hus. 

Derefter er der ikke andet at gøre end endnu engang at vente, vente, vente  helt indtil tæven er 28 dage fra ægløsning og endelig kan blive scannet. Alle tegn dertil er blevet tolket, vendt og drejet. Vi har hvalpe på hjernen og tænker næsten ikke på andet. Lykken er næsten ikke til at beskrive, når dyrlægen melder gevinst <3 

 

Under drægtigheden

 

Efter parringstidspunket stiger hormonet progesteron meget hastigt hos tæven. Hormonet er så snedigt, at det sørger for, at tæven bliver meget stille og rolig, typisk meget kontaktsøgende og kælen. 

Generelt har hun ikke så meget lyst til en masse vild leg, fremmede hunde og anstrengende træning, men sørger for at passe på sin krop og sine små hvalpe i maven.

Undersøgelser viser, at ufødte hvalpe påvirkes kraftigt af moderens stressnivau  så  tævens helt naturlige instinkt er faktisk ret smart.

Vi lytter derfor til hende og udsætter hende ikke for noget, der er unødvendigt stressende. Hun får lidt ekstra god mad, hvis hun har kvalme, lange gode ture på stranden, så musklerne holdes stærke og sunde, og så bliver der ellers ekstra nusset, kælet og puttet.

Inden parring har hun fået en grundig massage ved en professionel massør og to gange under drægtigheden bliver hun scannet og undersøgt af en fertilitetsdyrlæge, så vi er sikre på, at både mor og hvalpe er i trivsel. Vi passer på vores hunde og vil gøre alt for at give de bedste betingelser for en god og sikker fødsel.

Efter hvalpene er født

Lige efter fødslen skal den dygtige mor lige have lidt tid til at komme sig. De første 3 uger er vi derfor opmærksomme på at give både mor og hvalpe ro til at finde hinanden og skærmer dem i forhold til al for meget støj og uro udefra. Hvalpene er naturligvis i menneskehænder fra dag 1 og bliver fra starten vænnet til at blive nusset og håndteret.

De bliver stimuleret med det meget anerkendte Bio Sensor nervestimulationsprogram, hvor hvalpen de første 3 uger bliver stimuleret efter en helt fast rutine. Undersøgelser viser, at metoden har en særdeles positiv indflydelse på hvalpens senere fysiske og psykiske udvikling som voksen hund.

Du kan læse mere om The Bio sensor Program på følgende link:

http://www.vspa.com/k9/biosensor.htm  

Efter de første par uger rykker hvalpene ind i stuen, hvor de vokser op midt i huset med de lyde, der naturligt er i en familie med alt, hvad det indebærer af larm, TV, musik og masser af sjov og ballade. Hvalpeglade venner kommer på besøg og tager gerne både hatte og store briller på, så hvalpene helt fra start vænner sig til, at mennesker kan se meget forskellige ud.

Vi er særligt ekstra opmærksomme på at lave god hverdagslarm, der styrker hvalpenes robusthed overfor uforudsete lyde og vibrationer. Vi smider grydelåg på gulvet, leger med føntørreren og støvsugeren og starter diverse larmende køkkenmaskiner. De bliver præsenteret for alle rum og alle etager i huset  også den rodede kælder med den larmende tørretumbler, og de vil i både hvalpegård og stue have forskelligt legetøj og underlag at boltre sig på.

I det hele taget griber vi enhver mulighed for,  at hvalpene ser og oplever en masse forskelligt, så vi booster deres nysgerrighed. Samtidig er vi dog også opmærksomme på, at de får fred og ro til at sove, vokse og fordøje de mange indtryk.

Socialisering er ikke bare at læsse en masse stimuli kritikløst på hundene. Det er at introducere hvalpene for det, de på de forskellige udviklingstrin kan håndtere og i ikke mindst i deres eget tempo. Med gode pauser ind imellem, så nervesystemet ikke bliver overstimuleret.

Der kan være forskel på hvalpene, nogle skal måske have lidt mere tid til at se tingene an, og det er vigtigt aldrig at forcere eller presse en hund til noget, den ikke er klar til endnu.

Hver hvalp vil derfor nøje blive fulgt, så den bliver socialiseret i dens eget tempo.

 

Puppy culture

 

Hvalpene bliver systematisk socialiseret i forhold til programmet "Puppy Culture" som er et videnskabeligt testet program, som helt fra start af arbejder med hvalpenes mentale robusthed. 

Programmet Puppy Culture er ikke helt nyopfunden og revolutionerende viden. Det er egentlig blot god, gammeldags og veldokumenteret socialisering, som flere opdrættere har arbejdet med i mange år.

Jeg kan dog rigtig godt lide programmets systematiske opbygning i forhold til hvalpens forskellige udviklingsfaser, og så er jeg vild med de positive træningsmetoder som bruges på hvalpene, allerede fra de er helt små. Læs gerne meget mere under linket https://www.puppyculture.com/

Hvordan gør vi med hvalpekøbere

 

Efter de første 3 uger, glæder vi os til at byde familie, venner og ikke mindst de spændte  hvalpekøberne på besøg. 

Her hos Kennel Aymilu er det muligt at komme ca. 1 gang om ugen, - men det er selvfølgelig op til jer, hvor ofte I kan og har lyst til at komme forbi. 

Vi ønsker dog, at I som minimum kommer 2 gange, så I lærer hvalpene at kende, og vi kan se, hvilke match mellem hvalpe og kommende ejere,  der kan være gode.

 Vi vil også meget gerne komme på besøg hjemme hos jer med flere af hvalpene samt deres mor,  så hvalpene får en god socialiseringsoplevelse og får set deres  nye hjem i trygge rammer.

Primært dog kun på Sjælland og selvfølgelig kun, hvis I har lyst og overskud. 

Når hvalpene er omkring 6-8 uger, vil de blive fordelt til de forskellige familier ift. temperament, energiniveau, jeres familiestruktur, samt hvad I ønsker at bruge jeres hund til (udstilling, træning etc.) 

I vil derfor få et spørgeskema, hvor i kan fortælle lidt om jeres familie, forskellige behov samt ønsker til hvalp. På den måde kan vi lave det bedst mulige match :)

Kort før hvalpene tager afsted, holder vi en fælles hvalpedag. Her vil vi gennemgå jeres spørgsmål, snakke om socialisering og adfærd, samt demonstrere/øve pelspleje og håndtering. Det bliver en dag med rigtig meget information, så derfor fraråder vi umiddelbart, at man tager sine børn med, da det kan blive lidt kedeligt for dem Til gengæld arrangerer vi nogle hyggelige ture i skoven eller på stranden, hvor alle (også børn) er velkomne til at deltage.

Når hvalpene er klar til at flytte hjemmefra, vil de blive hentet af deres familier her hos os. På den måde oplever de ikke at blive forladt, men i stedet selv at drage videre mod nye, spændende oplevelser.

 Alle hvalpene bliver dog ikke hentet på en gang, men i løbet af nogle dage for at tage hensyn til hundemor, der godt kan blive lidt ked af det, når hvalpene forsvinder.

  Når man køber hvalp her hos os, er man garanteret råd, hjælp og vejledning i hele hundens levetid. Hvis der opstår de mindste problemer, eller man bare har nogle spørgsmål, så skal man ikke tøve med at kontakte os. I har også altid mulighed for at komme forbi og få lidt ekstra hjælp, om det er pels eller noget andet, der lige bøvler lidt.

I bliver inviteret i en fælles, lukket gruppe på Facebook, som vi deler med kennel Bøgs Canis, hvor alle de tidligere hvalpekøbere også er med med deres mange erfaringer og gode råd. 

Derudover laver vi en intern kuldgruppe, hvor alle hvalpekøberne kan lave legeaftaler, pasningsordninger, stille spørgsmål osv. 

Generelt synes vi, det er hyggeligt, at vide, hvordan vores hvalpe har det, og vi følger meget gerne med i, hvordan det går med dem og deres nye familier. Derfor vil vi løbende lave nogle hyggelige ture, hvor hvalpene kan mødes og lege med hinanden. I er også meget velkomne til at komme med nogle opdateringer på Facebook eller evt. sende nogle billeder.

 

I forbindelse med ferier og andet, passer vi gerne vores egne hvalpe – dog med forbehold alt efter, hvordan det passer med mine tævers løbetid, egne ferierejser, hvalpekuld mm.

Jeg har dog en klar forventning om, at I har trænet "alene hjemme" inden pasning, da det ellers kan være meget stressende for vores hundeflok at tage en ekstra hund ind i huset.

 

Idet jeg er uddannet hundeinstruktør, tilbyder jeg også muligheden for at deltage gratis i nogle fælles socialiserings– og miløtræningsture , efter i har fået hvalpen hjem. På turene vil vi også arbejde med nogle enkle træningsøvelser, som I kan arbejde videre med derhjemme.
 

Derudover giver jeg 50% rabat på alle de hvalpe– og unghundehold,  jeg udbyder på mine træningssteder. 

Inden vi siger farvel til de små, vil de udover husets hverdagslyde (med lidt ekstra larm) også have oplevet følgende:

  • Påbegyndt klikkertræning af kontakt, initiativ og små øvelser. 

  • Påbegyndt renlighedstræning

  • Have mødt forskellige mennesker i forskellige størrelser og påklædninger

  • Have mødt fremmede, rolige og hvalpevenlige voksne hunde af forskellige farver og størrelser

  • Været på flere ture med forskellige stimuli og udfordringer

  • Gået på forskelligt underlag (græs, sten, sand, skovbund, luftmadrasser, net, plastic, balancebræt) 

  • Smagt forskelligt mad og tygget på legetøj af forskellig konsistens, smag og lyd

  • Lydtræning (Lyd CD samt forskellige hverdagslyde)

  • Have kørt bil adskillige gange, både alene og sammen med søskende

  • Have set og hørt biler, cykler, løbehjul osv. – det er helt naturligt på vejene rundt omkring os.

  • Børstning, negleklip, bad og føntørring

  • Er vi heldige, har vi også set en kat, hest eller høne... eller måske et får

bottom of page