top of page

Bichon havanais

Temperament og psyke

 

Bichon havanais er en lille hund af størrelse – men hvad den ikke har af højde og drøjde, har den til gengæld i personlighed, intelligens og loyalitet. Den ELSKER sine mennesker, og der er næsten ingen grænser for, hvor langt den vil gå for at gøre dem glade og tilfredse. Allergladest er den, når flokken er samlet, og den stiller sig gerne i centrum. De fleste havaneser ejere bliver godt opdraget af deres hunde – helt uden, at de opdager det. Men den slipper afsted med det, fordi den med sit dejlige sind og elskelige natur kan klare at blive lidt ekstra forkælet.  

Havaneseren er superkvik. Den er vild med at bruge sit hoved og giver sig gerne i kast med forskellige grene af hundesport som agility, spor, lydighed, tricks, dogdancing og meget mere. 
Den er legesyg selv op i en høj alder og leger meget gerne med familiens medlemmer samt ligesindede hunde i temperament og størrelse.

En Havanais kan som voksen snildt gå adskillige kilometer og de fleste har intet imod bakker, klipper og ujævnt terræn.

Generelt er det en hund, som elsker at komme ud og bevæge sig og mange er blevet forundrede over den fart, en bichon havanais kan løbe med. Det tror man ikke lige, når man ser den med sine små, korte ben.

Har man dage med regnvejr, kan den dog sagtens nøjes med meget mindre aktivering. For en havaneser tilpasser sig utrolig godt miljøet og sætter også pris på en rolig hjemmedag, især hvis I sammen kan tage en lur arm i arm på sofaen eller lave et par tricks på stuegulvet.


Pelspleje og håndtering

Den lange, smukke pels er en havanesers kendetegn, og intet er så smukt som en voksen hund i fuld pels, der løber i vinden. Pelsen kræver dog en masse tid og arbejde, i form af hyppige vaske og (rigtigt) meget pelspleje. Og det skal man huske at få gjort, for ellers vikler de døde hår sig rundt og laver filtre, der gør rigtig ondt på hunden.

Mange vælger derfor at klippe den, da det passer bedre til deres hverdag – og hellere en klippet hund end en filtret hund. Uanset hvad, så undgår I dog ikke pelsplejen, heller ikke i kort pels! Derfor er det vigtigt at I træner hvalpen til at blive håndteret fra den er helt lille.

 

Det kan tage sin tid lige at lære teknikken, men med øvelse, så kommer det lige så stille. Og vigtigt at vide – I står ikke alene med det, for som opdrætter vil jeg altid gerne hjælpe jer. Når man køber hvalp hos Aymilu får man oven i købet et gratis pelsplejekursus med i prisen, hvor I kan få hjælp til at lære teknikkerne. Desuden kan man tilkøbe en lille eller stor pelsplejepakke med shampoo/balsam og pelsplejeredskaber – noget jeg i høj grad vil anbefale, hvis man ikke har haft en havaneser før. 

 

En allergivenlig race?

En Bichon Havanais er kendt for at være allergivenlig, da den har ingen eller meget lidt underuld, og derfor er mindre tilbøjelig til fremkalde en allergisk reaktion. Det er nu vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er nogen garanti for, at lige du eller din familie kan tåle den. Har I allergi i familien, vil det derfor være en god ide at besøge en opdrætter, hvor I kan stikke snuden ned i noget hundepels, lade hunden slikke lidt på jer, gnide jer i øjnene med hundeduft på hænderne og låne en tot pels med hjem og sove med den ved siden af hovedpuden. Således kan I undersøge hvorvidt I også er allergiske overfor en havaneser INDEN i anskaffer jer en hvalp.

 

bottom of page