top of page

Bichon havanais

Temperament og psyke

 

Bichon havanais er en lille hund af størrelse – men hvad den ikke har af højde og drøjde, har den til gengæld i personlighed, intelligens og loyalitet. Den ELSKER sine mennesker,

og der er næsten ingen grænser for, hvor langt den vil gå for at gøre dem glade og tilfredse. Allergladest er den, når flokken er samlet, og den stiller sig gerne i centrum. De fleste havaneser ejere bliver godt opdraget af deres

hunde – helt uden, at de opdager det. Men den slipper afsted med det, fordi den med sit dejlige sind og elskelige natur kan klare at blive lidt ekstra forkælet.

Den er legesyg selv op i en høj alder og leger meget gerne med familien børn samt ligesindede hunde i temperament og størrelse. Generelt er det også en hund, som elsker at der er gang i den. Mange er blevet forundrede over den fart, en bichon havanais kan løbe med. Det tror man ikke lige, når man ser den med sine små, korte ben.

En Havanais kan som voksen snildt gå adskillige kilometer og de fleste har intet imod bakker, klipper og ujævnt terræn. Har man dage med regnvejr, kan den dog sagtens nøjes med meget mindre. For en havaneser tilpasser sig utrolig godt miljøet og sætter også pris på en rolig hjemmedag, især hvis I sammen kan tage en lur arm i arm på sofaen eller lave et par tricks på stuegulvet.

Havaneseren er desuden superkvik. Den er vild med at bruge sit hoved og giver sig gerne i kast med forskellige grene af hundesport som agility, spor, lydighed, tricks, dogdancing og meget mere. Jeg træner selv med mine havanesere og de er ikke alene vilde med at træne, de er også gode til det. Nok skiller de sig ud med deres lange pels, korte ben og sløjfe i håret, men det har de nu ikke tænkt at lade sig begrænse af, og de overasker gang på gang med deres evner.


Pelspleje

 

Nogle havaer er vilde med at svømme, men for mange (inkl. mine egne) minder det lidt for meget om et stort bad. Og bad er noget, en havaneser kender til... det er en race, som kræver hyppige vaske og meget pelspleje, og det skal man huske at få gjort, for ellers går det helt galt.

Den lange, smukke pels er dens kendetegn, og intet er så bjergtagende som en Bichon Havanais i fuld pels, der løber hen over en græsmark. Pelsen kræver dog en masse pleje, da de døde hår ellers vikler sig rundt og laver filtre, der gør rigtig ondt på hunden. Mange vælger derfor at klippe den, fordi det passer bedre til deres hverdag – og hellere en klippet hund end en filtret hund.

Uanset hvad, så undgår I dog ikke pelsplejen, heller ikke i kort pels. Det kan tage sin tid lige at lære teknikken, men med øvelse, så kommer det lige så stille og roligt. Og vigtigt at vide – I står ikke alene med det, for som opdrætter vil jeg altid gerne hjælpe jer. Når man køber hvalp hos Aymilu får man desuden et gratis pelsplejekursus med i prisen, hvor I kan få hjælp til at lære teknikkerne. Desuden kan man tilkøbe en lille eller stor pelsplejepakke med shampoo/balsam og pelsplejeredskaber – noget jeg i høj grad vil anbefale, hvis man ikke har haft en havaneser før. 

Racen er kendt for at være allergivenlig, men det er vigtigt at være opmærksom på, at det ikke er en garanti for, at lige du eller din familie kan tåle den. Har I allergi i familien, vil det derfor være et godt råd til jer at besøge en opdrætter, stikke snuden ned i en hundepels, lade hunden slikke lidt på jer, gnide jer i øjnene med hundeduft på hænderne og låne en tot pels med hjem og sove med den ved siden af hovedpuden. 

 

bottom of page